Eftertankar

Gud vad arg jag var på alla män igår. Men det får man vara till och från. Det är viktigt.

När man fått ilskan ur sig kan man tänka vidare. Och det gjorde jag igår kväll. Tänker såhär: När killpolare föreslår att vi ska umgås genom att spela tv-spel, se på fotboll eller se nån tv-serie som de gillar, handlar det ju egentligen inte om att man vill föra fram någon slags egocentrism eller tycker att man själv är skitviktig och det enda som betyder något. Utan i grund och botten handlar det om att man vill umgås med den andre, och man umgås på det sättet man vill, kan och förstår.

I grund och botten är alltihop ett enormt missförstånd där man inte riktigt kan tolka den andres beteende som välvilja eftersom man har helt olika referensramar. Som exempel, när min förra kille ville att vi skulle spela tv-spel ihop så var det förmodligen från hans sida ett genuint försök att umgås med mig och investera i vår relation. Att jag tog det som att han var ointresserad av mig och mina intressen och bara tänkte på sig själv hela tiden förstod inte han. 

Och grejen är också att jag fattar att det inte så himla ensidigt som att kvinnor förlorar allt. På ett sätt kan jag verkligen förstå den här grejen att män desperat binder kvinnor till sig så hårt de bara kan. För när relationen väl tar slut och kvinnan blir fri så är mannens väldigt ofta den största förloraren. Kvinnan har ett starkt socialt skyddsnät att falla tillbaka på. Mannen har ofta inga nära vänner alls utanför jobbet eller de få intressen han ägnar sig åt.

Men poängen är också att oavsett hur mycket allt är missriktad välvilja, missförstånd, socialisering och ingens egentliga mening så spelar det ingen roll för konsekvenserna är desamma. Och de är fortfarande sådana att i en normativ heterorelation så förlorar kvinnor och män vinner. Kvinnor förminskas medan män växer. Det är det viktiga. Det får vi aldrig tappa greppet om.

För ja, både män och kvinnor socialiseras. Både män och kvinnor lider i och begränsas av sina könsroller. Men män socialiseras konsekvent till en position som ger dem ekonomisk, politisk och emotionell makt på kvinnors bekostnad. Innan vi bryter det systemet kommer vi aldrig bryta patriarkatet heller.

Det här inlägget postades i Åsiktsmaskinen, Feminism. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s