Monokulturens ansikten

Tittade på TV3:s nya serie ”Mitt stora feta syranska bröllop” i måndags. Vi behöver inte gå in på hur hypead jag av olika anledningar var inför den serien, men efter att ha hittat en diskussion på flashback av alla ställen blev jag länkad till en Engelska motsvarigheten; ”Big Fat Gypsy Wedding”, som är i samma tappning fast det handlar om olika typer av resandefolk i England. Serien är gjord i en mycket mer dokumentär stil, och de går betydligt mycket mer på djupet i kulturen.

Det som slår mig när jag tittar på det är att detta verkligen är monkultur i sitt esse. Om det är något som gång på gång poängteras är det hur de här folken, eller i alla fall de familjer man möter, vill behålla sin kultur, inte vill ha några som helt influenser från andra samhället och vill leva som det alltid gjort till varje pris.
Och vilka blir konsekvenserna? Barnen, framför allt flickor, slutar skolan vid en tidig ålder. De behöver inte lära sig något, för de ska ändå bara bli hemmafruar. Flickorna tas hem, måste börja städa och hjälpa till med sina syskon. Pojkarna börjar arbeta. Allt är extremt konservativt. Männen bestämmer allt, kvinnorna inget.  Det som också slår en är att kontroll över flickor och kvinnor förmodligen är det mest effektiva sättet att förhindra utveckling. Kvinnor som slutar skolan vid elva års ålder kan knappt läsa. Inte heller kan det något om världen. De har inga kunskaper eller ambitioner, och därför kan de inte föra vidare detta till sina barn. Barn som uppfostras av någon som kunskapsmässigt är 11 eller 13 år, varifrån ska de få idéer? Speciellt som deras föräldrar inte är intresserade av att exponera dem för något annat än den egna kulturen.

På ett sätt är det ju exakt det här som de mest extrema Sverigedemokraterna och nationalisterna vill ha. Och det vägrar man inse. Man pratar hela tiden om värdet av svensk kultur, samtidigt som man gärna pekar ut andra länder som ”ociviliserade” och vägrar förstå vad som är de bakomliggande orsakerna. Man hatar mångkultur. Vill inte se några influenser, eller ens andra människor. Men man fattar inte vad det leder till.
Och nej, jag försöker inte påstå att Sverigedemokrater vill att flickor ska sluta skolan vid 11. Men det finns definitivt en vilja till att få kvinnor att stanna hemma med barnen istället för att yrkesarbeta. Redan där sänker man standarden.  Redan där ser man till att barnen förlorar en viktig influens.

Och nej, tolka mig nu inte som att jag skulle ha något emot resandefolk, romer, eller deras kultur. Verkligen inte. Däremot är jag extremt kritisk till alla människor som stänger sina samhällen för kulturella influenser, må det vara sverigedemokrater, resandefolk eller vad ni vill.
Och ja, det finns en bra och väldigt relevant diskussion som man bör föra när det gäller t.ex. språk som försvinner och kulturer som utrotas.  Men det är något helt annat att misslyckas med att bevara en kultur, än att vägra ändra sitt levnadssätt på något vis oavsett konsekvenserna.

Visst, vårt samhälle är utvecklat idag. Men låt oss stagnera nu och om 100 år kommer man se ner på Sverige som landet där kvinnor deltidsarbetar och man fortfarande transporterar sig i bensinbilar. 

Annonser
Det här inlägget postades i Åsiktsmaskinen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Monokulturens ansikten

  1. Åsna skriver:

    Men du är ju helt bombad tjejen. Din bild av syrianer är helt felaktig! Kvinnorna bestämmer i samma grad som männen. Våra barn slutar inte plugga vid 13 års ålder och tjejer är de som oftast pluggar vidare. Fyfan vilken inskränkt person du är.

    • momiji skriver:

      Du, om du läser ordentligt så skriver jag om ett helt annat program, ett Brittiskt program om resandefolk. Inte om Syrier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s