Upploppen i London är en naturlig konsekvens

Både mitt facebookflöde, mina rss-feeds och mina yuotubeprenumerationer verkar just nu fyllas att folk som ställer sig en enda fråga. Nämligen vad upploppen i London handlar om, och varför folk är sådana idioter att de bränner upp lokala affärer och bilar istället för att samla sig och slåss fredligt.

Men om man tänker efter mer än tre sekunder så är det helt logiskt. Det handlar om ungdomar som är extremt isolerade och i princip utkastade från samhället. Som lever i extremt fattiga områden, områden som är mycket värre än i princip alla förorter vi har i Sverige. I ett land där ungdomsarbetslösheten är 20% och universitetsavgifterna nyligen har tredubblats.

Det är inte konstigt att unga människor blir frustrerade. Och vad tar man ut sin ilska på när man är en marginaliserad grupp? Man sparkar inte uppåt. Det har man inga möjligheter till. Precis som ingen skulle lyssna på en fredlig demonstration i Rosengård, eller på socialbidragstagare som kräver bättre behandling. Människor i maktposition har ingen anledning att lyssna på sånt, eftersom de här människorna själva saknar makt.

Tillslut är frustrationen och ilskan så stor att det inte finns någon annan riktning att sparka än neråt. Det är då det blir upplopp. Inte konstigare än så. Och det ger ju resultat. Reportrar och journalister flockas i de här områdena nu. Människor som för ett par dagar sedan var så marginaliserade att de flesta inte ens var medvetna om att de fanns, får nu tala ut i nationella dagstidningar. Tidningar över hela världen skriver om dem. De har blivit satta på kartan och tvingat människor att få upp ögonen för deras problem.

Jag säger inte att de här upploppen för den saken kommer att på positiva effekter i de här områdena. Förmodligen kommer utvecklingen att gå åt andra hållet, speciellt nu när ekonomin är på väg att backa igen. Jag försöker heller inte försvara det som händer. Det är vidrigt att ge sig på människor som inte har gjort något ont eller som inte har något med de verkliga problemen att göra.
Men våldets logik är inte svår att förstå, och så länge vi klankar ner och idiotförklarar de här människorna så kommer deras situation bara bli sämre. Om vi vet varför de agerar som de gör så kan vi identifiera problem och göra något åt dem. Men om mina informationsflöden är någotsånär representativa misstänker jag att politikerna i London snarare kommer att göra saken värre.

Annonser
Det här inlägget postades i Åsiktsmaskinen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s