Terry R, en inspiration för ingen alls

I fredags hade vi en föreläsning om modefotografi i klassen. En väldigt bra sådan faktiskt. Handlade mycket om hur modefoto har utvecklats, från att vara rent dokumentära ”katalogbilder”, till kläder i ett sammanhang till dagens modefoto som mer fungerar som en slags konstgenre där allt är tillåtet.

En sak som dock gjorde mig fruktansvärt irriterad var att föreläsaren valde att visa upp fotografen Terry Richardson som ett exempel på provokatörer.

För dem som inte är bekanta med honom är han sammanfattningsvis ett svin. Han är en fotograf som framför allt är känd för att ha lyft in ett pornografiskt bildspråk i modevärlden. Framför allt genom att fotografera unga modeller i sexuella sammanhang,  gärna med sig själv i bilden så ofta han bara kan.

I våras, för nästan ett år sedan, skrevs det en hel del om honom när ett par modeller som fotats av honom gick ut och beskrev hans arbetsmetoder. I korthet kan man säga att de helt enkelt går ut på att pressa unga tjejer som i regel är i en beroendeställning till att göra saker de inte vill göra. T.ex. uppmuntrar han dem att ta nakenbilder genom att själv klä av sig och springa runt med snorren i vädret. För att modellerna ska känna sig ”bekväma” får de fotografera honom naken först. Det hela blir en slags ”I’ll show mine, you’ll show yours”-lek där Richardsons nakenhet i sig blir ett krav och en uppfordran till modellen att uppfylla sin del av dealen genom att näcka även hon.

Det som stör mig så enormt med den typen av svinaktiga människor är att de förmodligen själva är ganska omedvetna om vad fan de håller på med. Richardson, som de flesta män, misslyckas totalt med att ta in och analysera maktbalansen som finns under hans fotograferingar. Förmodligen eftersom han själv aldrig har befunnit sig i strukturellt underläge. Han är förmodligen helt oförstående till att en annan person skulle kunna känna sig tvingad till något, inte kunna säga ifrån eller göra saker mot sin vilja. Nä, för honom handlar ju allt bara om att ha KUL!!!!!!111!!!ETTETT!!! Att din modell är ung, ibland minderårig, har bokats av sin agentur utan att ha något att säga till honom och inte gärna vill riskera sin begynnande karriär med att dissa en av de mest erkända modefotograferna i branschen, det finns liksom inte i hans värld.

Poängen är också att jag inte har något emot den typen av bilder som han tar. Jag har absolut inget emot att kvinnor poserar sexigt eller avklädda på bild. En del av den debatt som fördes handlade nämligen om ifall det var ”moraliskt” att ta den här typen av bilder. Men det är inte motiven som är moraliska eller omoraliska, det är arbetsmetoden. När jag ser en bild tagen av Terry Richardson, naken eller inte, blir jag automatiskt lite illamående. Mest eftersom jag helt enkelt aldrig får veta hur bilden kom till. Hur fotograferingen var. Vem som var med och inte, vem som ville och inte. Jag påminns om att människor som han fortfarande får verka, blir publicerade i de största modetidningarna, och i allmänhet möts med erkännande, respekt och beundran.

Därför blir det också så himla fel att lyfta fram Richardson som någon slags ”provokatör”. Han är en vit, heterosexuell man som gillar att ha snygga tjejer poserandes sexigt framför sig, och som inte bryr sig nämnvärt om vad någon annan känner inför det. Finns det något som känns mer ”gjort” och mindre provocerande än att vara just sådan?

Annonser
Det här inlägget postades i Åsiktsmaskinen, Modet & modet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Terry R, en inspiration för ingen alls

  1. Mum skriver:

    Du skriver så otroligt bra om fenomenet. Något att skicka till DN Debatt kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s